Bol u grudima

Autor: Dr Tisa Travica Kojadinović - kardiolog                    tisatravica@gmail.com

Home
Fiziologija
Bol u grudima
Otežano disanje
Gubitak svesti
Otoci
Koronarna_bolest
Srcane_aritmije
Kardiomiopatije
Zapaljenska oboljenja
Hipertenzija
Srcana slabost
Bolesti aorte
Zdrav život
Srcane mane
Centar za hipertenziju
Otežano disanje

Zakazivanje   pregleda u Novom Sadu - PETROVARADIN na telefon +381 (0) 63 716 0228

Pregled je moguće zakazati i obaviti istog dana

  1. Kako izlečiti hipertenziju koja je otporna na uobičajene lekove?
  2. Kako izlečiti hipertenziju sa što manje lekova ili bez lekova?
  3. Kako sprečiti posledice hipertenzije kao što su šlog i srčani infarkt?
  4. Како izlečiti bol u grudima kome niko ne može da nadje uzrok?
  5. Како izlečiti preskakanje srca kome niko ne može da nadje uzrok?
  6. Kardiološki pregled i lečenje sportista. Kardiološka procena za bavljenje sportom.

 

KARDIOLOGIJA

BOL U GRUDIMA

 

Šta sve moze da uzrokuje bol u grudima?

 

  1.      UZROCI OD STRANE SRCA  

·   Angina pectoris (bol iza grudne kosti koji moze da se širi u vrat, levo rame, levu ruku, sve do najčešće domalog i malog prsta). Smanjuje mu se intenzitet nakon uzimanja Nitroglicerina. Ovaj bol se često zove stenokardija.

·   Infarkt miokarda srca - srčani udar (jak bol iza grudne kosti, strah od smrti, preznojavanje, ponekad mučnina i bolovi u trbuhu. Bol se ne smanjuje nakon uzimanja Nitroglicerina.

·   Poremecaji srčanog ritma (lupanje srca uz pritisak u grudima; probadanje).

·   Perikarditis – zapaljenje srčane ovojnice (bol u grudima se pojačava u toku udisanja vazduha. Bolesniku je lakše kada sedi i nagne se prema napred). Moze se javiti nakon neke infekcije, infarkta srca ili operacije na srcu.

·   Disekcija aneurizme torakalne aorte - pucanje i raslojavanje najveće arterije u telu  (naglo nastao jak bol iza grudne kosti koji se najćešće širi u ledja, vrat i trbuh). Može nastati i oduzetost jedne strane tela, bol u nogama, jaki bolovi u trbuhu. Često se javlja kod osoba koje imaju višegodišnji povišen krvni pritisak.

 

   2.      UZROCI OD STRANE PLUĆA  

Sli    Slika: Slovo A označava začepljenu arteriju embolusom zbog čega dolazi do izumiranja dela pluća koje ta arterija ishranjuje.

·   Embolija pluća – prekid cirkulacije krvi u jednom delu pluća  (bol u grudima se pojačava pri udisanju vazduha, a pored toga javlja se i: gušenje, ubrzano disanje, ubrzan rad srca, modre usnice i pad krvnog pritiska, što zavisi od stepena težine bolesti). Često se javlja: nakon dugotrajnog ležanja, kod postojanja tromba u donjim ekstremitetima, nakon operacije kuka, nakon carskog reza ili operacija u karlici, kod postojanja tumora ili tromboembolijske bolesti u familiji.  

 

 

     Slika: Pneumotoraks ili nakupljanje vazduha u plućnoj maramici

·   Pneumotoraks – pucanje plućne maramice (bol je oštar, lokalizovan, javljaju se i kašalj, gušenje, ubrzano disanje. Često se javlja kod mlađih muškaraca.  

 

 

 

 

 

 

·   Pleuritis, pleuralni izliv, empiem pleure – zapaljenje plućne maramice, nakupljanje tečnosti ili gnoja u njoj (oštar bol pri udisanju). Često nastaje u toku upale pluća, virusne infekcije, tuberkuloze, plućne embolije.

·   Tumori pluća

 

   

 

 

 

3.      UZROCI OD STRANE JEDNJAKA I ŽELUCA

·   Refluks-ezofagitis – upala jednjaka nastala čestim vraćanjem želudačnog sadržaja u jednjak (bol u vidu pečenja iza grudne kosti bez širenja, pojačava se u ležećem položaju). Čest kod gojaznih ljudi i alkoholičara.

·   Poremećaji pokretljivosti jednjaka (jak bol iza grudne kosti nastao nakon uzimanja hrane uz moguće povraćanje nesvarene hrane).                                                                 

·   Spontana ruptura jednjaka – pucanje jednjaka (razdirući bol iza grudne kosti nastaje nakon obilnog obroka uz povraćanje).

·   Pucanje čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu (bol u predelu želuca, trbuh je tvrd, napet).

·   Akutni pankreatitis – zapaljenje pankreasa (bol u gornjem delu trbuha koji se širi u ledja. Često se javlja kod alkoholičara.)

 

4. OSTALI UZROCI

·   Iritacija torakalnog (grudnog) živca (bol počinje duž grudnog dela kičme i širi se poput kaiša prema trbuhu, ali na jednoj polovini tela. Prolazi nakon ubrizgavanja lokalnog anestetika. )

·   Zapaljenje međurebarnih mišića

·   Povreda grudnog koša (nagnječenje ili prelom rebara)

·   Spazam (grčenje) međurebarnih mišića usled anksioznosti

·   Zapaljenje hrskavice na spojevima rebara i grudne kosti (naročito na levoj strani – Tietz-ov sindrom)

·   Funkcionalni srčani poremećaji, tegobe nastale usled nervoze srca (oštar bol u grudima u vidu probadanja).

·   Hiperventilacioni sindrom – duboko, ubrzano disanje (često kao probadanje u grudima, gušenje, trnjenje u ekstremitetima i oko usta). Najčešće je psihogeno uslovljen.  

        

        Opisani bolovi su vezani za iritaciju i bolest različitih nerava u predelu grudnog koša. Ovo su često senzitivni nervi i njihovo oštećenje ne dovodi do značajnog neurološkog deficita. Za postavljanje dijagnoze je potreban dobar neurološki pregled i odlično poznavanje ove problematike. Ovi bolovi se leče na poseban način i uobičajeni lekovi za bol ne deluju na njih. Često sam u prilici da pregledam pacijente sa bolom u grudima koji su puno puta dijagnostički obradjivani od strane kardiologa, pulmologa, interniste, gastroeneterologa,... Budući da bolest nije prepoznata slati su i na psihijatrijsko testiranje.